Wist u dat...

Wist u dat...

Olijfolie in het haar?!

Olijfolie in je haar kan zorgen voor een mooi resultaat. Er zijn verschillende methodes om olijfolie in je haar te gebruiken. Maar waar is olijfolie nu allemaal precies goed voor en hoe kan ik het beste olijfolie gebruiken?

Olijfolie in je haar voorkomt dat je haar futloos en beschadig raakt. Bovendien helpt het om je haar mooi zacht te maken, verbetert het de sterkte van je haar en voorkomt het roos. Olijfolie is niet alleen goed voor je haar maar ook voor het zacht maken van het lichaam, het versterkt de nagelriemen en het werkt als een goed alternatief voor lipbalsem.

 

Zoals je merkt is olijfolie goed voor veel verschillende dingen, maar hoe gebruik je olijfolie nu in je haar?

 

Methodes;

Er zijn verschillende methodes om een behandeling met olijfolie uit te voeren. Het eerste wat je in gedachte moet houden is dat olijfolie een manier nodig heeft om door te dringen tot de haarwortel. Dit kan zowel op de natte als de droge methode.

 

Beide methoden beginnen met het opwarmen van de olijfolie. Verwarm ongeveer een half kopje olijfolie in een magnetronbesteindige kom of beker. Vervolgens laat je de olijfolie warm worden, pas wel op dat je de olijfolie niet te heet maakt. Als je haar al sterk genoeg is of heb je de voorkeur voor een lichtere behandeling voeg dan kokos, zoete amandel en jojoba oil toe.

 

Behandeling; Olijfolie in je haar

Zodra de olijfolie op een aangename temperatuur is ga je de olijfolie in je haar masseren. De beste manier om dit te doen is om een beetje olijfolie tussen de palmen van je handen te wrijven en dan vervolgens ga je met je vingers door je haar heen. Begin bij de wortels en werk dan langzaam de rest af.

 

Vervolgens wikkel je het haar in een douche-cap of je wikkelt het in aluminiumfolie. Laat het vervolgens tussen de 30 en 45 minuten zitten. Was je haar daarna goed uit met lauw water. Als je dit hebt gedaan maak je het haar droog met een handoek en kam je het zoals gewoonlijk.

Soorten en werking

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat vetten en oliën.

 

Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine e.

 

Problemen bij de productie van olijfolie zijn erosie, uitputting van waterbronnen en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er is biologische olijfolie te koop.

 

Omschrijving;

Olijfolie ontstaat door het persen van vruchtvlees en de pitten van de olijf. Olijfolie valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden.

 

Soorten olijfolie;

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten:

 

Olijfolie van eerste persing (Vierge): Hierbij is sprake van de mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie.

 

Geraffineerde olijfolie: Olijfolie verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.

 

Olijfolie: De gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing.

Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen door formaat, beschadigingen of omdat ze te rijp zijn. Deze olie is vaak van mindere kwaliteit, maar kan door de bewerking wel dezelfde eigenschappen hebben als de bovenstaande soorten.

 

Welke soort olie het is, is te meten en te proeven. Vierge en vooral Extra Vierge olie hebben geen smaakafwijkingen, hebben een lagere zuurtegraad (uitgedrukt in gehalte vrije vetzuren) en proeven fruitiger.

 

Herkomst;

De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Syrië en Marokko.

 

Productie;

Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie.

 

De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees en de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

 

Bereiden;

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar is niet aanbevolen omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting.

 

Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals pak's, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer pak's worden gevormd.

 

De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Deze olijfolie kan beter tegen verhitting dan harde vetten.

 

Gezondheidseffecten;

Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine e.

 

Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

 

Veiligheid;

Bij de productie worden bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen olijfmotten en schimmels. In olijfolie komen geen resten voor.

 

Duurzaamheidsaspecten;

Olijfolie is een van de weinige oliën van Europese herkomst.

Problemen bij de productie van olijfolie zijn erosie, uitputting van waterbronnen en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Erosie ontstaat door veel teelt op heuvels waar de natuurlijke begroeiing is weggehaald. Uitputting van waterbronnen ontstaat doordat bomen besproeid worden met water.

 

Er zijn programma’s om plagen beter te beheersen, en om de condities voor oogsten, verwerken, opslag en afvalverwijdering te verbeteren. Dat is bijvoorbeeld zo in Spanje, Italië en Griekenland.

 

Van de oliegewassen kost olijfolie het meeste energie, gevolgd door zonnebloemolie en raapzaadolie. De olijfolieproductie is namelijk sterk gemechaniseerd. Het laagste scoren soja- en palmolie.

Bewaartijd buiten koelkast; 365 dagen

Duurzaamheid

Klimaatbelasting

1 = 100 gram Co2-eq

Watergebruik

1 = 120 liter water

Landgebruik

1 = 1 m2

 

Kleur;

De kleur van de olijfolie heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de olie. De kleur is vooral afhankelijk van de soort olijven en het tijdstip van de oogst.

Bewaren;

Olijfolie bewaart men best in een goed gesloten fles, op een donkere plaats en bij kamertemperatuur. De olijfolie is zo gemakkelijk anderhalf jaar houdbaar. Om de nadelige invloeden van zonlicht te vermijden kan men de olijfolie ook bewaren in blik of de fles bekleden met aluminiumfolie.

Cijfers;

Ruim 70% van de totale olijfolieproductie in de wereld is afkomstig uit de Europese Unie: Spanje (38%), Italië (19%), Griekenland (15%), Portugal (3%) en Frankrijk (0,1%) zijn de leveranciers. De Europese Unie is eveneens verantwoordelijk voor 70% van de consumptie van olijfolie.

Hoe proeven?

Elke olijfolie heeft zijn subtiele kenmerken, die kunnen variëren van zoete oliën met delicate aroma’s en licht fruitige smaken naar echt sterke oliën met uitgesproken en heel pittige smaken. Daartussen ligt een brede waaier van zacht naar olijfachtig gefruit, over bitter naar scherp peperachtig. De keuze van de olijfolie hangt af van het gerecht en de toepassing.

Productkennis is dus aangeraden, en dit kan alleen maar door te proeven en te vergelijken. Doe dit in een goed afgesloten ruimte zodat geen externe geuren het degusteren kunnen beïnvloeden.

Om een olijfolie te proeven gebruikt men een glas dat men verwarmt in de handpalm. De geur en smaak van olijfolie komen het best naar boven bij een temperatuur van 28°c. Bij officiële proeverijen gebruikt men speciale glaasjes die donker gekleurd zijn zodat de kleur van de olijfolie geen invloed heeft op het oordeel.

Proeven begint met de neus. Ruik even voorzichtig om een eerste impressie van het aroma te krijgen. Deze eerste indruk is erg belangrijk, want hierop bouw je tijdens een proeverij verder.

Dek nu het glas af met een hoedje. Gun jezelf de nodige tijd en ruik nu opnieuw wat dieper. Bij de betere olijfoliën zal je merken dat de eerste geurgewaarwording nog versterkt is en nu ook nieuwe elementen bevat. Sprenkel ook wat olijfolie op je handpalm en ruik er een paar keer goed aan. Doe dit eerst met de verschillende oliën die je wil analyseren vooraleer je gaat proeven. Geef je neus intussen de tijd om weer vrijuit te ademen.

Het proeven zelf kan je doen met een lepeltje of op een stukje brood. Eet tussen de verschillende oliën warme aardappel, wat brood of een stukje (niet zure) appel. Maak ook geregeld opnieuw gebruik van de neus om de gelijkenissen of contrasten met de smaak te onderscheiden.